ilmastotori-joensuu-slider-.jpg
Ilmastotori_logot

Ilmastovastuuhankkeet

Yhteistyöllä hiilineutraali kaupunki! Ilmastotori-hankkeessa kehitetyt ilmastovastuuhankkeet edistävät vähähiilisiä ratkaisuja, tuovat uutta kaupunkikuvaan ja toteuttavat kaupungin ilmasto-ohjelman tavoitteita.

   

 

Ilmastotorin kehittämät Ilmastovastuuhankkeet tuovat vähähiilisiä ratkaisuja Joensuun kaupunkikuvaan yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Ilmastovastuuhankkeiden konsepti kehittyi hankkeen edetessä. Yhteistä jokaisen vuoden projektille on kuitenkin se, että ne toteutettiin paikallisten yritysten ja yhteisöjen tukemana.

Ilmastotori-hankkeen aikana toteutettiin kolme ilmastovastuuhanketta:

  • Niinivaaran kaupunkikosteikko 2017
  • Penttilänrannan syötävä puisto 2016
  • Maakunnalliset Ilmastotori-bussi 2015

SYKSY 2017 // Niinivaaran kaupunkikosteikon kunnostus

Ilmastotorin vuoden 2017 ilmastovastuuhankkeena toteutettiin kaupunkikosteikko Niinivaaralle. Projektissa Varaslampeen laskeva avo-oja kunnostettiin kosteikoksi.  Projekti toteutettiin yhteistyössä 12 yritys- ja yhteisökummin kanssa, joiden tuella kunnostamistyöt mahdollistettiin.

 

 

Kaupunkikosteikko sijaitsee Loimolankadun sekä Valtatie 6:n välisellä alueella. Kuvan vihreä alue havainnollistaa suunnitellun kosteikon sijaintia.

 

 

 

Kaupunkikosteikolla edistetään paikallista ilmastotyötä sekä vesiensuojelua. Vettä pidättävä kosteikko auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin ja voimistuviin sateisiin. Kosteikot toimivat myös luonnonmukaisina vedenpuhdistamoina. Kaupunkikosteikon odotetaankin parantavan Varaslampeen päätyvien vesien laatua, sillä merkittävä osa lampeen päätyvistä vesistä tulee kunnostetetun ojan kautta.

Kunnostuksessa lisättiin ojan mutkittelua, syvennettiin ja levennettiin sen uomaa sekä rakennettiin pohjakynnys. Tutustu tarkemmin kosteikon yleissuunnitelmaan.

____________________________________________________________________

SYKSY 2016 // Penttilänrantaan istutettiin syötävä puisto

Yrityksiä ja yhteisöjä haettiin kesällä 2016 osallistujiksi puistoprojektiin, jossa Joensuun Penttilänrannan Varvinpuistoon istutettaisiin kirsikkakuja. Yritykset ja yhteisöt saivat osallistua projektiin ostamalla kirsikkakujalta puun.

Penttilänrannan kirsikkakuja on niin sanottu syötävä puisto, josta saa vapaasti kerätä puiden tuottamaa satoa. Joensuun ilmasto-ohjelman pitkäaikaistavoitteena on rakentaa useita syötäviä puistoja eri puolille kaupunkia.

Mukaan projektiin ilmoittautui yhteensä 23 yritystä ja yhteisöä. Jokaiselle suunnitellulle puulle löytyi ostaja. Kirsikkapuut istutettiin 28.9.2016. Puiden istuttaminen on pitkäaikainen ilmastoteko; puut toimivat hiilinieluina vuosikymmenien ajan ja tuottavat iloa ja satoa puiston käyttäjille. Myös kirsikkapuut sitovat hiiltä pienehköstä koostaan huolimatta; istutettavat 24 puuta sitovat 45 vuodessa 36 tonnia hiiltä, mikä vastaa noin 132 tonnia hiilidioksidia (Co2).

_______________________________________________________________

KESÄ 2015 // Edulliset Ilmastotori-bussit Joensuun suurtapahtumiin

 

 

Osana Ilmastotorin ilmastovastuuhankkeita Ilosaarirockiin ja Farmari-maatalous-näyttelyyn järjestettiin kesällä 2015 edullisia Ilmastotori-bussikuljetuksia eri puolilta Pohjois-Karjalaa.

Ensimmäinen hankkeen aikana toteutettu ilmastovastuuhanke kannusti yksityisautoilijoita bussin kyytiin edullisten lippuhintojen houkuttelemana. Bussikuljetukset järjestettiin Valtimon, Kesälahden ja Ilomantsin suunnilta. Farmarissa menopaluu -hinta oli vain 5 euroa reitistä ja lähtöasemasta riippumatta, ja Ilosaarirockissa yhden suunnan hinta oli 5 euroa.

Edulliset matkalippuhinnat bussikuljetuksiin mahdollistuivat alueen yritysten tuella. Farmarin kuljetuksiin edullisen hinnan ovat mahdollistaneet Stora Enson Enocell sekä Fortumin Joensuun voimalaitos, ja Ilosaarirockin edulliset kuljetukset ovat mahdollistaneet Abloy ja Hotel Greenstar. Kiitos yrityksille edullisten bussikuljetusten mahdollistamisesta!    

Päivitetty 25.01.2018
Haluatko tietää lisää Ilmastotori-hankkeesta? Ota yhteyttä Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluun.