Kotihoidon matkassa
”On tärkeää jättää kiire oven ulkopuolelle, kun astuu sisään toisen kotiin.”
Kotihoidon aamuvuoro aloittaa työt klo 7. Vuoron vaihtuessa työtekijät tapaavat toisensa toimistolla.
Tällä kertaa aamuvuoron Juuan kotihoidossa aloittaa lähihoitaja Piia Kukkonen.
- Vuoron vaihtuessa kirjaudutaan töihin ja kuunnellaan yöhoitajan terveiset. Työpuhelimelle kirjautumalla selviää päivän kotikäynnit. Kotikäyntien perusteella kerätään mukaan päivän aikana tarvittavat lääkkeet, avaimet ja muut tarvittavat tavarat, Kukkonen kertoo työpäivän käynnistymisestä kotihoidossa.
Ennen pidemmän matkan päässä asuvien luokse lähtöä käydään hakemassa keittiöstä tarvittavat ateriat kylmälaukkuun.
- Alussa kun koronaa alkoi olla Suomessa, ja erilaisia säännöksiä tuli, se aiheutti epävarmuutta ja pelkoakin sekä työntekijöissä että asiakkaissa. Korona oli sellainen “mörkö”, josta ei vielä juurikaan paljoa tiedetty, Kukkonen muistelee.
- Työntekijöinä tehostimme käsihygieniaa sekä opettelimme käyttämään maskeja. Alku oli haastavaa ja epävarmaa senkin takia, kun ohjeita tuli ja ne muuttuivat liki koko ajan. Nyt ohjeet ovat selkeät ja työntekijät sekä asiakkaat ovat oppineet elämään niiden kanssa, Kukkonen kertoo maskin takaa hanskoja pukiessaan.
Korona-aika suojautuminen on ikäihmisten luona työskennellessä ensiarvoisen tärkeää. Suojautumisella turvataan sekä asiakkaita että työntekijöitä. Kotihoitoa ei voi täysin etänä tehdä, vaikka videoyhteydet ovatkin kehittyneet.
Kukkonen viihtyy hyvin monipuolisessa työssään kotihoidon parissa. Tehtävässä asiakasta voi auttaa pienissä, mutta tärkeissä tehtävissä. Työ myös haastaa oppimaan uutta ja kehittymään ammattilaisena.
- Lähihoitajan tehtävänkuva kotihoidossa on ihanan laaja. Henkilökohtaisesti tykkään auttaa kodin pienissä askareissa, kuten tiskauksessa ja puiden kantamisessa.
- Jalkojen rasvaus ja kynsien leikkaus on tuttua hommaa kotihoidon työntekijöille, Kukkonen kertoo sujauttaessaan tukisukkaa asiakkaan jalkaan.
Kukkonen on koulutukseltaan lähihoitaja. Kotihoidon monipuolinen työ tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia kehittää itseään ja ammattitaitoaan. Työssä on paljon vastuuta.
- Työ kotihoidossa kehittävää ja ammattitaidon ylläpitämistä on huolehtia lääkkeenjaosta, ottaa verinäytteitä sekä tehdä haavahoitoja ja erilaisia mittauksia.
Jokaisella käynnillä työtä tehdään niin sanotun kuntouttavan työotteen mukaan.
- Hoitaja ei tee asioita asiakkaan puolesta, vaan asiakasta kannustetaan tekemään itse. Olemme toki tarvittaessa apuna ja turvana sekä ohjaamme asiakasta.
Kuntouttavalla työotteella pyritään ylläpitämään ja kehittämään asiakkaan toimintakykyä, jotta kotona asuminen voisi jatkua mahdollisimman pitkään.
Kotihoidon työntekijät ovat usein päivän aikana puhelimitse yhteydessä kotisairaanhoitajaan sekä hoitavat muita käytännön asioita.
- Teemme paljon yhteistyötä, siinä saa tukea puolin ja toisin. Yhteistyö on sujuvaa ja avointa. Työpäivän aikana, kotikäyntien välissä tulee hoidettua myös paljon muita asioita puhelimitse, kuten taksien tilaamista, aikojen varaamista sekä puheluita omaisten kanssa.
Liikkuvassa ja vaihtelevassa työssä myös tauot vaihtelevat. Aina tauko ei osu samaan aikaan työkavereiden kanssa.
- Lounas yhdessä olisi todella tärkeä, olisi hetki vaihtaa aamun kuulumisia sekä useammankin työpäivän kuulumisia. Ja jutella muistakin kuin työasioista. Yhteisiä hetkiä työkavereiden kanssa pitäisi olla päivittäin, että voisi päivittää asiakkaiden kuulumisia.
- Asiakkaan tapaaminen alkaa omalla kohdalla usein tervehdyksellä: “Mitäs tänne kuuluu? Miten viime päivät menneet, onko jotain mielen päällä?” Joissain käyntipaikoissa pääsee sukeltamaan ihmisten elämiin lapsuudesta aikuisuuteen ja vanhuuteen hyvinkin nopeasti. Joskus vain lähipäiviin, riippuen asiakkaasta.
- Moni on yksinäinen ja haluaa puhua, varsinkin kun hoitaja alkaa tulla tutuksi. On ihana tutustua erilaisiin elämäntarinoihin. Joskus jopa liikuttumiseen saakka. Tulee paljon naurettua asiakkaiden kanssa ja itkettyäkin joskus kyllä.
- Enemmän aikaa asiakkaiden luona olemiseen toivoisi. On tärkeää kuitenkin jättää kiire oven toiselle puolelle, kun astuu sisään toisen kotiin.
- Sivukylillä käydessä kilometrejä kertyy paljon. Pisimmissä reiteissä, esim. Kolilla menee yli 100 km päivässä. Muilla sivukylillä myös lähes 100 km. Ihan kirkonkylälläkin ajaessa kertyy useampi kymmen. Matka kotiin töistä sisältää usein tunteita laidasta laitaan; iloa kuluneesta päivästä ja asiakaskohtaamisista mutta myös huolta; miten ilta sujuu tai miten asiakkaalla menee yö. Onneksi on osaavat kollegat ja yöhoitajat.
- Palkitsevinta työssä on ehdottomasti asiakkaiden suora palaute ja itse asiakkaat. Heidän takiaan jaksaa niin hyvin, Kukkonen toteaa päivän päätteeksi.
Kuvat: Antti Pitkäjärvi
Teksti: Sari Jormanainen
Kiitos lähihoitaja Piia Kukkonen ja Juuan kotihoidon asiakkaat!
Design: HTML5 UP